miércoles, 7 de noviembre de 2007

5- Reaccions internacionals davant els bombardeigs

La Guerra d'Espanya, va provocar un fort impacte en la política mundial dels anys 30. Tots els governs del món, tots els grups i els partits polítics, els intel·lectuals europeus i americans, van haver de definir la seva posició davant el conflicte bél·lic que enfrontava la societat espanyola.


D'ençà l'inici de la guerra, ambdós bàndols van buscar també suport i ajuts exteriors en els diversos governs europeus.


La República esperava per una banda tenir el suport dels governs democràtics, especialment de França. En canvi els militars insurrectes tenien situades les seves esperances en Itàlia i Alemanya. La intervenció directa dels països europeus a la Guerra d'Espanya, amenaçava de trencar el feble equilibri existent entre les democràcies i els feixismes autoritaris i podia agreujar encara més les tensions entre els governs.


Aquest perill va ser decisiu perquè França, el país que es trobava més amenaçat per Alemanya i Itàlia, proposés a la resta de governs europeus una política de no intervenció, política que acceptaren tots els països inclosos Itàlia, Alemanya i Rússia. Així el més d'agost de 1936 es creà el Comitè Europeu de No-intervenció en la Guerra d'Espanya, encarregat de vigilar que s'acomplissin els acords.


Itàlia i Alemanya en cap moment van respectar la no-intervenció, immediatament després de la signatura del tractat enviaren al bàndol franquista abundant material de guerra i nombrosos soldats per al combat.


Des de l'inici de la guerra el govern de Mèxic havia estat l'únic en mostrar suport a la causa republicana, però la seva llunyania de l'escenari de la guerra va fer que aquest suport fos gairebé simbòlic.


Altrament, entre els sectors obrers i progresistes d'arreu del món s'havia alçat un clam popular d'ajut a la República, que ben aviat es va materialitzar en la creació de Brigades Internacionals, formades per combatents estrangers antifeixistes de totes les nacionalitats, que es van adreçar a Espanya per lluitar al costat de la república. El seu nombre, mai no fou excessiu i de cap manera no es pot comparar amb el de desenes de milers de soldats italians i alemanys que van combatre en les files franquistes.

No hay comentarios: