miércoles, 7 de noviembre de 2007

4- Els bombardeigs del Març de 1938


(La Gran Via) (El Port)

Els bombardeigs més importants sobre Catalunya durant tota la Guerra Civil van ser els dels dies 16,17 i 18 de Març de 1938. Fins aquells dies moltes de les destrosses i de les víctimes s'havien fet a la costa, al port, a la Barceloneta i s'havien acostumat a la presencia dels avions enemics. Tota aquesta tranquilitat va desaparèixer aquells dies de Març quan per primer cop es va atacar repetidament el centre d'una gran ciutat bombardejant des de l'aire.


L'ordre dels bombardeigs al centre de Barcelona d'aquella manera tan ferotge la va donar Mussolini en persona. El cap de l'aviació Italiana situada a les Balears va rebre un telegrama urgent de Roma que deia que s'iniciessin de manera repetida els bombardeigs a Barcelona. Posteriorment, Mussolini va declarar que els bombardeigs estaven destinats a minar la moral dels republicans mentre els nacionals avançaven per l'Aragò.


Franco el dia 18 va demanar suspendre l'operació per por de les reaccions internacionals. Franco no tenia pressa per acabar la guerra i aquesta intervencio, alhora que demostrava l'autonomia amb què operaven les forces italianes, entrava en confrontació amb la seva tàctica militar.


Aquests bombardeigs a Barcelona van servir a l'aviació Italiana per experimentar amb noves tàctiques militars . En lloc de concentrar els bombardeigs en un moment i en un lloc determinat, es van efectuar nombroses accions, repetidament en diferents indrets i diversificant el temps entre atac i atac, la qual cosa desconcertava la població i augmentava la sensació de pànic i indefensió.


Era el primer cop que s'utilitzava aquesta tàctica sobre la població civil.


(Casa en runes) (Imatge aeria dels bombardeigs de Barcelona)
No hay comentarios: